premaknemo goro104

 

 

Či Gong 8 Zakladov

ČiGong 8 Zakladov je sistem 8 skupin vaj, ki vzpodbujajo življenjsko energijo, zagotavljajo dobro zdravje, vitalnost, dobro počutje in duhovni samorazvoj. Je prečiščena praksa z globokimi učinki ter učinkovita pot za podaljšanje naših let. Z nežnimi, navznoter usmerjenimi gibi na naraven način harmonizira naše telo, um in duha.

Izvorno ime:

SHIEN JIA BA DUAN YIN ali »Osem skupin vaj iz šole nesmrtnosti« ali tudi

BA GONG DAO YIN ali »Vadba osmih dolgoživečih za usmerjanje življenjske energije« ali tudi »Praksa osmih nesmrtnikov«.

 

Razvoj prakse 8 Zakladov:

Darja z Dr. Daom

Je dragocena zapuščina legendarne skupine Osmih nesmrtnikov iz regije Huei Nang iz Han dinastije.

Sega tisočletja nazaj na področje Kitajske, v čas Rumenega cesarja, ki naj bi živel pred 4600 leti. Od takrat do danes se je vadba Osmih zakladov ohranila skozi družinsko tradicijo družine Ni, katere 78. generacija je danes živeči mojster Hua Ni Ching s sinovoma dr. Daoshing in dr.Maoshing Ni, ki danes prenašajo ta znanja sodobnemu svetu.

Vadba Osmih zakladov izvira iz DaoYin vadbe, ali vadbe usmerjanja življenjske energije, kot so jo prakticirali starodavni dovršeni mojstri, ki so z njo vzdrževali in gradili dobro zdravje (in dolgoživost) tudi za namene duhovnega razsvetljevanja.

Na sliki: Darja na izpopolnjevanju pri dr. Daoshingu.

 

Komu koristi?

Osem zakladov je primerna praksa za moške in ženske vseh starosti, ne glede na stopnjo telesne pripravljenosti. Ljudje z resnimi zdravstvenimi težavami jo izvajajo prilagojeno in z več poudarka na dihanju ter manj na fizični izvedbi vaj. Z izboljšanjem zdravja se lahko dodaja več poudarka na fizični izvedbi vadbe.

Osebe, ki so že v odlični fizični kondiciji dosegajo koristi z gradnjo močnega centra in osrediščenosti (abdominalni či) ter bolj harmoničnega pretoka energije.

Praksa Osmih zakladov je kot rokopis: skoznjo vsak individualno izraža lastno osebnost.

Vsak posameznik lahko prakso Osmih zakladov prilagodi stopnji svojega učenja.

 

Kako koristi?

meridianiOsem zakladov je celovita praksa, ki koristi celemu telesu od glave do pet. Noben telesni del ne ostane zanemarjen. Z vadbo Osmih zakladov stopamo v 12 osnovnih in 8 posebnih meridianov oz. energetskih kanalov. Gibi pomagajo razbiti ovire v energetskih kanalih in tako zagotavljajo gladek pretok energije skozi celo telo. Počutje po vadbi je podobno počutju po dobri masaži. Je odlična osnova za TaiChi prakso.

Terapevtska vrednost teh nežnih energetskih vaj je na Kitajskem poznana že tisočletja in se počasi uveljavlja tudi na Zahodu kot sredstvo za izboljšanje fizičnega in mentalnega zdravja.

Praktikanti običajno najprej opazijo spremembe v bolj umirjenem umu in bolj sproščenem telesu. S poglobljeno prakso lahko razvijete močnejši imunski sistem in manjšo podložnost prehladom in infekcijam.

 

ZDRAVILNI UČINKI

Raziskave so pokazale, da dnevna praksa Osmih zakladov:

-   zmanjšuje stres in napetosti,

-   krepi imunski sistem,

-   povečuje stopnjo življenjske energije oz. moči,

-   znižuje krvni pritisk,park4

-   koristi kardiovaskularnemu sistemu,

-   izboljša cirkulacijo,

-   uravnoveša stopnjo krvnega sladkorja,

-   uravnoveša metabolizem in izboljšuje prebavo,

-   pomaga živčnemu sistemu, respiratornemu sistemu,

-   izboljša motorične funkcije,

zato se uporablja tudi v zdravilne namene. Podpira lastne samozdravilne moči telesa, da bi se popravila stanja kot je neurastenija (oblika nevroze), visok ali nizek krvni pritisk, nespečnost, astma, emfizem (izguba elastičnosti pljuč), koronarna srčna bolezen, slaba prekrvavitev, slaba prebava, pomanjkanje apetita, degenerativne motorične funkcije, nekoordiniranost, artritis, delna mravljinčenja ali paraliza okončin in mnoge druge.

Istočasno lahko s prakso Osmih zakladov povečujete svojo dolgoživost. Osem zakladov vam pomaga postati in ostati zdrav tudi v pozni starosti.

Moderni znanstveniki so ugotovili, da znaša kronobiološki potencial zdravega človeka 120 let. S prakso Osmih zakladov je takšen rezultat lahko mogoč za tiste, ki se posvetijo celoživljenjski praksi. Vsekakor pa vsak lahko postane bolj zdrav in bolj srečen.

S prakticiranjem Osmih zakladov lahko razgradite in sprostite energetske zapore v telesu in počasi odstranite posledice v daljšem časovnem obdobju akumuliranega stresa. Lahko si povrnete vitalnost, tako, da je vsaka mišica, živec in organ prehranjen in uglašen.

Praksa Osmih zakladov se lahko uporabi tudi kot dobra priprava za meditacijo ali za vzpostavljanje pretočnosti po meditaciji.

Na mentalnem nivoju lahko s to prakso izostrite svoj mentalni potencial. Z izostrenim intelektom in jasnim umom, se lahko tudi bolj učinkovito učite.

S prakso Osmih zakladov pa lahko obudite tudi svoj duhovni potencial in segate v globlje subtilne povezave z univerzumom tako, da veste skozi nevedenje.

*(D) Če povzamemo, praksa Osmih zakladov prispeva k našemu dobremu telesnemu in mentalnemu zdravju, vzpodbuja samozdravljenje in prevencijo pred mnogimi zdravstvenimi težavami, sprošča stres in napetosti, uravnoteža um in čustva, povečuje duhovno zavedanje, vpliva na našo vitalnost, mladostnost in razvija potencial dolgoživosti.*