popolno povezovanje

 

Dao Yin

... Nežna, dinamična praksa za dolgo, zdravo in srečno življenje...

Dao Yin je izredno prijetna vadba starodavnih dolgoživečih mojstrov, iz katere so se razvile različne oblike Chi Gonga. Izvaja se leže ali sede in vsebuje celoto gibalnih vaj (gibe raztezanja, spiraljenja, ožemanja), samomasažic in meditativnih položajev za celoživljenjsko vzdrževanje telesa, uma in duha. Je univerzalno uporabna praksa za vse ljudi in hkrati ena najstarejših in najbolj preverjenih poti do zdravja, vitalnosti, mladostnosti, dolgoživosti …

 

Kaj je Dao Yin?

Dao-In ali DaoYin je kitajska beseda za usmerjanje oz. vzgajanje fizične energije.time out

Poimenujejo ga tudi Kitajska joga in sestoji iz fizičnih gibov, samomasažic in meditacij, ki pomagajo uglasiti, osvežiti, poravnati, obnoviti in okrepiti energijo posameznika.

Dao Yin praksa se izvaja na način, ki povezuje telo, dih in pozornost v celoto.

Dao Yin kot obliko vzgajanja energije včasih primerjajo s Hatha jogo. Dao Yin bazira na principih jina in janga z namenom gradnje in vzdrževanja odličnega psihofizičnega zdravja in/ali duhovnega samokultiviranja. Koristi posamezniku, ki ga izvaja.

Pomaga razpršiti emotivne težave. Praktikant te vadbe transformira svojo osebno energijo in s tem prečiščuje tudi morebitne negativnosti temperamenta. Ta vadba naredi vašo energijo močno, vas dela srečne in vas poživi.

Zaradi odličnih učinkov na zdravje, ga priporoča tudi holistična integralna medicina, TKM.

 

Kako je nastal Dao Yin?

prva slika telovadnih vajTisoče let nazaj so ljudje živeli v popolnoma drugačnih življenjskih pogojih kakor danes.

Ljudje so v divjini sedeli, a niso imeli stolov, niso imeli miz, postelj, … … sedeli in ležali so na tleh in posledično trpeli za revmatizmom in artritisih v sklepih in kosteh. Taka stanja so posledica stagnacije, ki se zgodi, ko fizična energija v telesu ne teče.

Daoistični modreci so iskali praktično rešitev kako bi prekinili stagnacijo fizične energije in tako so v regiji Rumene Reke na Kitajskem nastale različne metode za vzgajanje življenjske energije. Z njihovim prakticiranjem so ljudje odkrili, da niso le rešili težav stagnirane energije, temveč izboljšali tudi splošno zdravje in podaljšali svoja leta.

Dao Yin je danes del TKM (Tradicionalne Kitajske Medicine), ki ob akupunkturi in zeliščnih formulah priporoča tudi določene gibe kot način zdravljenja energetskih neravnotežij in bolezni v telesu.

Na sliki: Kitajski arheologi so v arheološkem najdišču Ma Wang Dui v centralni kitajski provinci Hunan našli sliko iz tretjega stoletja p.n.š., ki prikazuje več kot 40 gimnastičnih gibov iz prakse dao yin in predstavlja prvo kitajsko upodobitev zdravilnega gibanja.

 

Za koga je primeren Dao Yin?

Dao Yin je primeren za osebe vseh starosti.park01

Lahko ga prilagodite svojim fizičnim potrebam in razpoložljivemu času, tako da izvajate celo sekcijo gibov ali le posamezne gibe.

Posebej je primeren za ljudi, ki veliko sedijo ali imajo energijo koncentrirano v glavi ali so fizično neaktivni, saj jim omogoča ohranjanje zdravega ravnotežja. Dao Yin lahko čudovito vključite v svoje delovno in domače okolje, da postane dragocen vedno prisoten ustrežljiv prijatelj.

Uporabite ga kadarkoli začutite potrebo po harmoniziranju svoje energije. Telo se odziva na vplive iz okolice in mi prepoznavamo njegova sporočila kot neugodje ali ugodje. Zaželeno je, da zaznalo neravnotežje korigiramo preden se izrazi kot težava.

Dao Yin nam pri tem zelo pomaga.

Tisti, ki iščejo zdravje in fizično izboljšanje, jim bo Dao Yin definitivno pomagal. Naredil vas bo fit in sposobne, da izpolnjujete zahteve in naloge vsakodnevnega življenja.

Za resne učence dolgoživosti in duhovne nesmrtnosti je Dao Yin dobra osnova. Z globokim razumevanjem in rednim prakticiranjem, bodo rezultati dobri.

 

Koristi izvajanja Dao Yin vadbe

pav opazuje perjeDao Yin vadba uporablja gibe in položaje raztezanja, spiraljenja, ožemanja in navijanja, s čimer razprši energetske blokade v telesu in ga dela pretočnega, kar je osnova dobrega zdravja.

Dao Yin ali vaje usmerjanja energije pomagajo osebo uravnotežiti notranje in zunanje. Zunanje pomagajo mišicam, kitam, ligamentom in kostem. Odpravljajo napetosti in bolečine v hrbtenici, povečajo gibljivost telesa, izboljšuje držo, obnavlja sklepe.

Notranje pomagajo različnim sistemom telesa, usklajujejo pretok življenjske energije, presnovo, izločanje in ustvarjajo ravnovesje vseh telesnih funkcij.

Dao Yin pomaga tudi razpršiti nakopičena čustva.

Negativna energija se v telesu lahko izraža kot: grenkoba, nezadovoljstvo z življenjskimi dosežki, pomanjkanje vztrajnosti za doseganje ciljev, ponos, dominanca, neodločnost, neprožnost, strah, samoobtoževanje, izčrpanost, impotenca, sovražnost, ljubosumje, obup, pomanjkanje poguma, samopomilovanje, agresija, ponavljanje napak, pomanjkanje zaupanja, šibka volja, aroganca, nagnjenost h kritiki, …

Praksa Dao Yin lahko pomaga preseči te negativne vzorce izražanja in pomaga graditi prijetno osebnost.

 

Ko izvajate Dao Yin, so rezultati hitri in dobri, spremembo občutite skoraj takoj. Ker te dragocene vaje delujejo tako dobro, so se ohranile skozi generacije do danes. O tem pričajo tudi slike starodavnih knjig.

*

Da bi ilustrirali namen teh vaj, se dotaknimo učenj Lao Tzu-ja, ki v Dao De Chingu pravi:

»Razvita oseba vzdržuje svoj um neobremenjen in svojo energijo znotraj;

ošibi svoje ambicije in ojača svoje kosti.«

Torej kako ojačati kosti? Močne kosti podpira svež kostni mozeg. Ljudje ohranjajo svojo mladost ali se pomlajujejo z izvajanjem dobrih vaj, ki vplivajo na zdravje kosti.

»Ko so ljudje živi, so njihova telesa nežna in mehka;

ko ljudje umrejo, so nepomični in trdi.

Ko so drevesa, trava in živali živi, so mehki in prožni;

ko umrejo, postanejo suhi in krhki.«

Iz Lao Tzu-jevih besed zvemo, da biti trd in nepomičen, je biti učenec smrti. Vzdrževati mehkobo in prožnost pomeni biti učenec življenja.

Zato je pomembno prakticirati Dao Yin. Lao Tzu je prakticiral Dao Yin in pravijo, da je živel 260 let!*

 

Kako izvajamo vadbo Dao Yin?

Potrebujemo podlogo saj vaje potekajo leže ali sede.

Ko delamo Dao Yin, je sproščanje izredno pomembno. Dih je naravno globok, preponski, povabi svežo energijo v vsako telesno celico. To ne pomaga le zdravju, temveč tudi naši osebnosti. Vsi gibi Dao Yin pomagajo obnavljati mehkobo telesa kot pri novorojenčku.

 

Kje se lahko pridružite praksi Dao Yin?  -   klik